ehk Root beer on magus Põhja-Ameerika jook, mille valmistamisel kasutatakse traditsiooniliselt valkja sassafrassi (Sassafras albidum) juurt või Regeli smiilaksit (Smilax ornata).
Enamasti on jook alkoholivaba, magus ja vahutav, nn vanainimese maitsega, maitsestatud kunstlike lõhna- ja maitseainetega, kuna USA toidu- ja ravimiamet keelas tõelise juure kasutamise juures sisalduva safrooli kantserogeensuse tõttu.
Sassafrassi juurjooke valmistasid Ameerika põlisrahvad ammu enne eurooplaste saabumist nii kulinaarsetel kui meditsiinilistel eesmärkidel.
Kaubanduslikku juurõlut toodetakse igas USA osariigis ja Kanadas, sarnaseid tooteid aga Austraalias, Ühendkuningriigis, Malaisias, Argentiinas, Saksamaal, Filipiinidel, Singapuris, Taiwanis, Lõuna-Koreas, Indoneesias, Rootsis, Vietnamis, Tais jm.
Enamasti on jook alkoholivaba, magus ja vahutav, nn vanainimese maitsega, maitsestatud kunstlike lõhna- ja maitseainetega, kuna USA toidu- ja ravimiamet keelas tõelise juure kasutamise juures sisalduva safrooli kantserogeensuse tõttu.
Sassafrassi juurjooke valmistasid Ameerika põlisrahvad ammu enne eurooplaste saabumist nii kulinaarsetel kui meditsiinilistel eesmärkidel.
Kaubanduslikku juurõlut toodetakse igas USA osariigis ja Kanadas, sarnaseid tooteid aga Austraalias, Ühendkuningriigis, Malaisias, Argentiinas, Saksamaal, Filipiinidel, Singapuris, Taiwanis, Lõuna-Koreas, Indoneesias, Rootsis, Vietnamis, Tais jm.
Vääääga "keeruline" õlu!
VastaKustuta